Diverse tanker i dagliglivet

Som jeg har nevnt noe om tidligere så oppholder jeg meg mye av min tid i sørøst Asia eller nærmere bestemt Thailand. Dette Landet er jo et fantastisk land på veldig mange måter, men nå i de senere årene har turismen hit sunket noe. Det er flere årsaker til det, men en av de største årsakene er at deres valuta begynner å bli så sterk så det er ikke like billig her som det en gang var. Jeg ener man kan fortsatt leve veldig billig her, men alt kommer jo an på den livsførselen man velger når man er her. Veldig mange skal jo leve som de bor hjemme både i matvei, bosted og så videre. Alt dette blir fordyrende elementer da det er importert og ikke det mest vanlige i landet.

Lokalt

Prisforskjellene er store på mange ting i Thailand. Velger man å leve eller feriere på de mest vanlig og største turist områdene så er ting unormalt mye dyrere enn hva som egentlig er prisene i landet. Dette er jo fordi alle vet at turister i de aller fleste tilfeller har mye penger, mye mer enn hva en normal thai har og tjener til daglig. Derfor skrur de opp prisene til det maksimale av hva de tror de kan få for sine varer og tjenester fordi de ønsker selvfølgelig å tjene mest mulig penger. Slik er det vel for alle i hele verden? Kanskje ikke alle gjør dette, men innerst inne ønsker alle å gjøre det for å få mest mulig penger ned i sin egen lommebok!

Lokalt

Valuta forskjeller

Med dagens valuta kurser så har jo alt blitt en del dyrere enn hva det var tidligere. Kan jo nevne at for cirka ti år siden fikk jeg 5,3 til 5,3 thailandske baht for hver norsk krone jeg vekslet. I dag får jeg bare så vidt over 3,5 baht for mine kronestykker. Det er en ganske markant nedgang, og når det er krav til en viss inntekt og så videre for å få sitt årlige visum her nede så gir det problemer for enkelte med de laveste pensjonene og slikt. Kravet er at man kan vise til 65 000 baht i inntekt for å få et «Retirement» visum eller pensjonist visum. Det er selvfølgelig flere krav, men bare som eksempel siden jeg først snakket om valuta. Norge er jo i en heldig situasjon siden mange har gode pensjoner, men det er mange andre land som sliter mye mer enn de norske.

Valuta forskjeller

Mat

Bare for å ta et eksempel på mat. Alle må jo ha mat. En lokal rett på gaten i en av de populære salgsvognene koster ofte 40-50 thb – eller mellom 10 og 15 kroner. Men kravstore norske turister spiser ikke på gaten slik da de er redd for både det ene og det andre. De går på restaurant og gjerne en av de finere restaurantene. Der koster et måltid mat av samme størrelsen kanskje både to og tre ganger så mye. Og dersom man skal ha mer vestlig mat så kan man øke prisen både til 3 og 400 thb eller ofte enda mer enn det. Da snakker vi om en del mer penger (350 thb er jo da 100 kroner etter dagens kurs).