Helligdag og kremasjon i Thailand

Som du kanskje allerede har skjønt så sitter jeg altså i Thailand når jeg skriver disse blogg artiklene mine. Og Thailand har vært et ganske spesielt sted å være den siste tiden. Ikke nok med at det er militær styre her for tiden og mye som skjer på grunn av det. Men for cirka 2 uker siden var det 1 år siden Thailand folkekjære Konge gikk bort. Og nå før måneds skiftet har det vært hans bisettelse og kremasjon. Datoen det skjedd stoppet Thailand nesten helt opp i en hel dag.

Full stopp

En by som Pattaya i Thailand hvor det normalt er fullt av liv store deler av døgnet, har nesten vært lagt øde i dag. De store butikk kjedene som Tesco Lotus, 7–11, Family Mart og alle de andre stengte halvveis ut på dagen i dag. Så trengte du påfyll av mat eller drikke måtte dagen planlegges godt. Alkohol var strengt forbudt å selges på denne dagen.

Full stopp

Tv sendingen som fulgte prosesjonen frem mot bisettelsen startet tidlig på dagen den 26 oktober. Da var det ikke en eneste lokal TV kanal som sendte noe annet enn bildene fra begravelsen. Så fort og galt så telte jeg gjennom samme sending på cirka 35 kanaler i dag. Og de har fortsatt å sende til langt ut på kvelden. Jeg sjekket aldri, men jeg hørte noen sa at de var ferdige cirka 22.00 med sendingene sine.

Hvor mange mennesker som var møtt frem for å vise sin tidligere Konge hans siste respekt er umulig å fastslå, men det må være flere hundretusener. Her er et bilde for å vise deg litt av hvordan forholdene var.

Norsk deltakelse

Det Norske Kongehuset var også representert under Kong Adulayadej Bhumibol av Thailand sin bisettelse. Kronprins Haakon Magnus var den som var i Bangkok som representant for Norge.

Den Thailandske kongen har ved flere anledninger besøkt Norge og Kronprins Haakon har selv truffet ham personlig tidligere. Både Kronprinsen og Kronprinsessen har vært i Bangkok ved flere anledninger. Blant annet ved feiringen av Kongens 70 års regjeringsjubileum.

Den nye Kongen av Thailand er nå Kong Bhumibol’s sønn – kong Maha Vajiralongkorn, eller Rama X. Det har også vært mange representanter fra andre kongehus og regjeringer fra hele verden til stede under denne seremonien. Thailandske myndigheter har vel varslet at sørgehøytid varer ut denne helgen eller denne måneden – uansett så er det bare et par dagers forskjell.

Normale forhold

Selv om det er normale forhold igjen, så varer ikke det lenge før en ny høytid kommer her i Thailand. Helt i begynnelsen av November feirer nemlig thaiene sin Loy Krathong.

Enkelt oversatt så betyr Loy Krathong båteller flåte som settes på vannet. Denne flytende Krathongen er nydelig dekorert og gjerne med et brennende lys i midten når den sendes ut på vannet.

Normale forhold

Denne festivalen skjer hvert år når fullmånen i den tolvte lunarmåneden lyser opp nattehimmelen. Da skal alle thaier til nærmeste vann for å sjøsette sine tradisjonelle bananbladflåter eller krathong som send ut på vannet – og det er dette ritualet som kalles da for Loy Krathong eller “lysenes festival”.