Loy Krathong og høysesong

Da var hverdagen her igjen for fullt her i Thailand. Etter over et års sørgeperiode har nå den perioden offisielt blitt avsluttet. Thaier og alle kan gå tilbake til det helt opprinnelige livet igjen og offentlige ansatte kan benytte andre klær enn bare sort og hvitt.

Men selv om hverdagen er her så er det ikke lenge hverdagen brytes opp av en høytid her i Thailand. Årets Loy Krathong kommer veldig tidlig i år i forhold til mange år tidligere. Alle den tredje november skal årets kanskje største høydepunkt for thaiene feires.

Loy Krathong

I tillegg til å følge vår tidsregning så har Thailand også en annen tidsregning. Og det er etter den at datoen for Loy Krathong kommer opp. Natten for fullmåne i den tolvte lunarmåneden er kvelden og natten får årets Loy Krathong.

Sammensetningen av ordet Loy Krathong gir full mening når man får vite at Loy betyr «å flyte» og Krathong betyr flåte. Den kvelden flyter det jo store mengder små pyntede flåter på ethvert vann i hele Thailand. Flåtene man ser flyter utover er som oftest laget av banan trær og pyntet med bananblader, blomster, stearinlys og røkelse i nydelige sammensetninger. Et virkelig vakkert syn for de som ikke har sett dette tidligere.

Loy Krathong

I tillegg til sjøsettingen av disse krathongene så er det vanlig mange steder å sende opp i luften en lykt som kan minne om en luftballong med brennende lys inne i.

Loy Krathong

Høysesong

Thailand er også nå på vei inn i høysesongen for turister. Fra november og de neste fem seks månedene er det som regnes for høysesong. Men forskjellen på høy og lavsesong har blitt mer og mer utjevnet med årene. Strømmen av turister er ofte den samme året rundt med enkelte svingninger.

Men festivitasen og aktiviteten rundt omkring i de typiske turist områdene med barer og fornøyelses plasser vil nok merkbart øke nå utover. Ikke bare har det vært lavsesong, men oktober måned har det også vært forbudt med tydelig fest utendørs – noe slike plasser ofte gjør for å tiltrekke seg kunder. Ballonger som markerer festplassen, grill satt opp utenfor, live musikk og så videre. Dette har ikke vært tillatt i den siste tiden av landets sørgeperiode.

Etter Loy Krathong er over så er det en stund til neste høytid her til lands. Thaiene feirer egentlig ikke noe julehøytid, men på grunn av alle turistene så er det mange arrangementer som skjer i de dagene. Nyttår er jo en dag alle er i fest stemning – så også her i landet.

Min egen jul og nyttår skal i år feires i Norge. Jeg har funnet en flybillett med pris som passer lommeboken min, slik at jeg kan besøk familie og venner noen dager i jule og nyttårs helgen