Natur og Kultur i Thailand

Natur og Kultur i Thailand

Thailand er et vakkert land sør-øst i Asia, og grenser til Malaysia, Kambodsja, Myanmar og Laos. Det bor over 69 millioner mennesker(2018) i dette landet, og religionen som dominerer er Buddhisme. Hovedstaden heter Bangkok, og landet er for eksempel 1 1/2 gang større enn Norge. Nord for Bangkok fins Thailands viktigste jordbruksområder, mens sentrale deler består av flatt og fruktbart sletteland. Fjellområder fins i nord og nordvest, mens helt sør fins Malayahalvøya. Thailand har et rikt dyreliv med mange forskjellige dyr. Klimaet i landet kalles tropisk monsunklima, og man har både en fuktig årstid og en tørrere årstid.

Kultur

Språket i Thailand kalles thai, og de fleste innbyggerne bor på landsbygda. Det fins 76 provinser i landet og Thailand har monarki. Det er industri- og servicenæringen som står for den største delen av Thailands økonomi. Landet eksporterer blant annet gummi og ris, i tillegg dyrkes blant annet kokosnøtter, mais, frukt og grønnsaker.

Fiske er en viktig næring i Thailand, og dette foregår blant annet i Det indiske hav og i Thailandbukta. Thailand har stor produksjon av blant annet elektroniske produkter, kjøretøy, samt klær og tekstiler. I moderne tid er turisme blitt mer viktig, og man finner populære badesteder som Phuket og Pattaya. Landet er kjent for god mat, dans, silkeprodukter og turisme.

Thailand er et yndet turistland, og nordmenn elsker å reise dit. Det er billig å feriere der og det er massevis av restauranter og boder med mat. Storbyen Bangkok har alt å by på; her fins hoteller, templer, kjøpesentre og markeder. Thailand blir kalt «smilets land» og her produseres også flere øl-merker, som for eksempel Singha. Det fins mange vakre tempel som er verdt å besøke i dette landet, og for eksempel tempelet Wat Arun, anbefales å besøke i Bangkok. Landet er perfekt dersom man ønsker en badeferie, og de utallige strendene passer bra for familier og avslapping. Det er gode shoppingmuligheter på de utallige markedene.

Kultur

Eksempel på attraktive steder å besøke, kan være Chiang Mai med historiske og kulturelle attraksjoner og flere templer. Her er det også mulig å kjøpe håndverk og lokal kunst. Karaoke er en populær underholdningsbusiness i dette landet, og det anbefales å synge med. Ayutthaya har tidligere vært Thailands hovedstad og en av verdens største byer. Dette er et sted for den som søker luksus, og templene og palassene her står på UNESCOs verdensarvliste.

Thailand i dag

I 2004 ble Thailand rammet av en tsunami som ble utløst av et undersjøisk jordskjelv. Over 5.000 mennesker omkom i Thailand, og også 50 nordmenn var blant de omkomne. I 2019 kunne man høre at et fotballag med unge gutter og treneren deres var innesperret i en grotte i Thailand etter at den ble fylt med vann. Dette ble en verdenskjent redningsaksjon og alle kom ut i live. I 2014 skjedde det et militærkupp i Thailand og grunnloven ble imidlertid satt til side. Det har tidligere vært politisk uro i landet og misnøye mot regjeringen. I 2017 ble det vedtatt en ny grunnlov, og militæret sitter fortsatt med makten inntil en ny regjering er komt på plass.