Olympiske leker er borte fra statskanalen

Det er tid for de olympiske lekene, nærmere bestemt vinterlekene. Her gjør vi nordmenn det svært bra. Det norske folk har skyhøye forventinger til hva våre utøvere skal prestere, antall medaljer ligger på rundt 30 eller mer. Ikke verst for en liten nasjon som Norge.

Jeg elsker OL! Jeg sitter meg godt til rette i sofaen, med litt god snacks og venter spent på at mine favoritt utøvere skal ut i ilden. Men de siste årene så må jeg si at opplevelsen er blitt noe dårligere. Ikke fordi utøverne ikke gjøre jobben sin. Faktisk så har antall medaljer gått opp. Nei, problemet er den økende kommersialiseringen av idretten.

Fordelene med NRK

Fordelene med NRKNRK har en lang tradisjon med å levere de store idrettsarrangementene. De har stått for alt fra OL til verdenscup og mange andre. Sportskommentatorer, dekning av arrangementene og tilstedeværelse på mange hundre slike arrangementer gav dem en helt unik kompetanse og jeg mener at NRK i stor grad var ansvarlig for gjøre vintersporten til en folkesport.

Den andre fordelen med NRK er at alle må betale lisens og alle skal få inn signalene. Så hvis man har TV så får man inn NRK. Så man behøver ikke å betale ekstra for å få inn en tv-kanal bare for å se OL.

NRK er i utgangspunktet ikke kommersiell. Nå har de under flere store arrangementer åpnet for å vise litt reklame, men dette har vært svært lite. Resultatet er at vi som elsker sport slipper å få skirennet avbrutt av reklame.

Dyrere arrangement

Å arrangere et OL i dag er meget dyrt, både for vertsnasjonen og for alle utøverne og deltakerlandene. Derfor trenger man sponsorer, selskaper som betaler for å få navnet sitt klistret på utøverens drakter eller på stadion. Mange ønsker også å sende reklamesnutter i løpet av arrangementet, for å nå de mange spente tilskuerne som sitter hjemme i sofaen.

For TV-kanalene så vil det å kunne sende et OL eller en verdenscup være en skikkelig fjær i hatten. Folk  husker navnet lenge etterpå og dette kan gjøre at kanalen får flere faste seere også etter at OL er ferdig.

Så det er mange fordeler for en tv-kanal å kunne sende et OL og derfor har også prisen på rettighetene økt enormt de siste årene. NRK har for lenge siden gitt opp kampen, de har rett og slett ikke råd. Dermed er det opp til de kommersielle kanalene å kjøpe opp rettighetene.  De kommersielle kanalene må tjene inn pengene igjen og dette kan føre til at kundene må betale mer for å få inn kanalene.

OL uten reklame

OL uten reklame

Jeg har ingenting imot reklame i seg selv. Når jeg ser på CSI på kvelden så gjør reklamepausen det enkelt for meg å hente meg litt mer popkorn, litt chips eller svare naturens kall. Så slik sett er reklame en grei ting. Men det er noe spesielt med OL. Det skjer veldig mye i løpet av kort tid og en reklamepause kan komme på feil tidspunkt. Så jeg hadde håpet at NRK ville klare å holde fast på dette arrangementet så man slapp mange reklamepauser på feil tidspunkt.

Jeg har fulgt med på OL hele livet mitt, men nå som det er lagt til de kommersielle kanalene så er det noe helt annet. Hele opplevelsen er blitt redusert ettersom reklamen nå til stadighet avbryter langrennsløperne, hopperne og alle de andre som konkurrerer om medaljer.

Verden forandrer seg

Verden i dag blir i økende grad styrt av økonomiske interesser. De store selskapene ønsker å tjene mer penger, i et stramt økonomisk klima. Jeg har full forståelse for det, men jeg må også si at jeg føler at det er slitsomt at det skal være så mye reklame alle steder.

Personlig så vil jeg gjerne ha flere fri-soner og jeg er villig til å betale for det. I dag så velger jeg å betale for å slippe å bli avbrutt av reklame når jeg spiller mine favorittspill. Det er mange spill å velge mellom, og jeg betaler gjerne for å slippe å ha ekstra reklame som forstyrrer i spillet. Innogames og Pokerstarscasino er så å si reklamefri. Dette er en viktig grunn til at jeg liker spillene. Hadde de stadig blitt avbrutt av reklame, som mange andre, så ville det vært en annen situasjon.

Store idrettsarrangement bør tilbake til NRK

Store idrettsarrangement bør tilbake til NRK

Jeg forstår at idrettsutøvere må få betalt og jeg forstår at sponsorer er helt nødvendig for at sporten skal overleve. Samtidig så tror jeg det er viktig å ikke la markedskreftene ta helt overhånd. Sporten kan ikke være helt nøytral, men jeg synes man har gitt opp akkurat nå. Alt for mye dreier seg om penger og det sportslige kan bli skjøvet litt til side. Dessverre så tror jeg at jeg tilhører en utdøende art. De som vokser opp nå vil ikke huske hvordan det var når sporten gikk på NRK. Så for dem vil det være vanlig med mye reklame, men jeg vil alltid savne reklamefri sport med et rent sportslig fokus.