Skuffende til slutt del 2

VM i håndball for damer er skrevet inn i historiebøkene og ble en skuffelse for Norge. Ja vi nordmenn er såpass bortskjemte at dersom de vi forventer skal vinne – de må vinne for at vi skal være helt fornøyde. Sølv i et VM er jo egentlig et meget godt resultat, men ikke når men er storfavoritt og man er så nær som det håndball jentene var nå i årets VM i Tyskland. Det var kun Frankrike i finalen som ble for sterke. Ja om vi ser bort det lille feilskjæret i siste innledende runde mot Sverige. Men da var vi allerede kvalifiserte og kunne ha en liten «teknisk pause» og la motstanderne føre an.

Semifinale

Siste hindring før finalen var Nederland. Den kampen kunne avgjøre om det ble medalje eller ikke i det mesterskapet som skulle være en ren parademarsj for Norge ut fra resultater fra laget. Lagene startet jevnt, men det gikk ikke lang tid før Norge satte på «turboen» og hadde en tilsynelatende trygg ledelse. Om man noen gang har en trygg ledelse tidlig i en håndball kamp. Men ledelsen holdt i hvert fall kampen ut, selv om Nederland kjempet godt og knappet noe inn på ledelsen flere ganger i løpet av kampen. Til sist ble sifrene 23-32 i Norges favør. Alt klart for finale! Men skulle vi møte Sverige eller skulle vi møte Frankrike? De skulle spille sin semifinale senere samme kveld.

Finalen

Frankrike slo ut Sverige og ble Norges finale motstander.

Det ble en meget spennende finale mellom Frankrike og Norge. Frankrike åpnet best og scoret de to første målene. Norge kom i gang og hentet inn dette og gikk i ledelsen. Men de kom aldri mer enn maksimum tre mål foran de franske damene. Slik svinget kampen frem og tilbake hele kampen. Til pause ledet Frankrike med ett mål.

Annen omgang ble ingen Norge med topp kvalitet på alt. De fant aldri helt ut av det franske forsvars-spillet og slet med flere ting. Til sist var det de franske damene som var best og stakk av med seieren 23-21. Dermed var VM gull nummer to for de franske damene sikret. Sist de vant VM gull var i 2003. Totalt har de spilt fem VM finaler siden VM startet i 1965 når VM for damer første gang ble arrangert.

Norge på sin side har spilt 9 VM finaler og har tre medaljer av hver valør. Det gjelder også bronsemedaljen.

All star team

Norge fikk med to spillere på dette VM sitt All Star Team. Som est verdifulle spiller ble det Stine Bredal Oftedal som fikk tittelen. Mens Nora Mørk kom inn på laget som høyre bakspiller.

Nora ble også VM’s toppscorer med sine 66 nettkjenninger.

På en annen topp liste fra VM deler vår keeper Katrine Lunde førsteplassen sammen med den tyske keeperen. Norge har også en av åre keepere Kari Aalvik Grimsbø inne på denne listen på en fin sjetteplass.

Neste Verdens mesterskap i håndball for damer skal spilles i Japan i desember i 2019. Så langt er det kun vertsnasjonen og regjerende mester som er kvalifiserte – altså Japan og nå da Frankrike. Resten av lagene må spille kvalifiseringer i løpet av de kommende to årene.