Store helligdager i Thailand

Det og måtte kunne og forholde seg til to lands helligdager og tidsforskjeller kan være en utfordring mange ganger. Man er jo godt vant til helligdager og ferier i fra Norge gjennom ett langt liv i landet så får man ett helt annet system når man oppholder seg i sitt andre hjemland Thailand. For her er det veldig mange helligdager som man må forholde seg til gjennom året.

Nasjonale helligdager i starten på året

Den vanlige nyttårsfeiringen vi er vant med er ganske lik her Thailand og den feires på samme måte som vi gjør. Men den Kinesiske nyttårsfeiringen er en god del større her en den vanlige vi er vant til, den blir holdt den femte februar med brask og barm. Den neste store helligdagen blir da Makha Bucha som i år blir på den 19 februar, denne helligdagen er som mange av helligdagene her i Thailand avhengig av månens syklus og endrer seg da i fra år til år. Dette er den nest største Buddhistiske helligdagen her landet. Så kommer den godt kjente Songkran festivalen, som da er den Thailandske nyttårsfeiringen som holdes mellom den 13 til den 15 april. Men her er det flere steder som holder ut i flere dager en dette, men den offisielle varer kun i tre dager. Denne festivalen tiltrekker seg mange turister da det også er en vannfestival som mange elsker. Det sprutes jo vann på alt og alle under disse dagene, moro for både barn og voksne dette.

Det er også mange helligdager i forbindelse med kongefamilien, både de som er i dag og tidligere konger har gjerne fått sine egne helligdager. Dette er en stor forskjell til hva jeg er vant med i fra Norge for der blir ikke dette markert noe særlig. Kroningsdagen er den niende mai og da også selvfølgelig en helligdag. Den største Buddhistiske helligdagen er Visakha Bucha Day som i år faller på den 20 mai, under disse store buddhist dagene er det totalforbud med alkoholsalg her i landet. Kanskje noe man også bør gjøre i Norge i mange tilfeller. Denne helligdagen feires i mange land som har buddhismen som religion ikke bare her i Thailand. Dagen markeres for den dagen Shakyamuni Buddha som ver grunnleggeren til buddhismen ble født i India for rundt 3000 år siden. Han var sønnen til en liten klan konge som levde på den tiden rett ved Himalaya fjellet.

Flere kongelige helligdager

Dronningens bursdag er også helligdag her, det er den tredje juni etterfulgt av kongens bursdag den 29 juli. Så kommer dronningmorens bursdag den 12 august etterfulgt av den forrige kongens dødsdag den 14 oktober. Den forrige kongens bursdag den femte desember som også er den offisielle farsdagen her i Thailand. Det er vanlig på disse feiringene og store Buddhistiske dager at påfølgende arbeidsdag også er en helligdag. Altså en ganske stor forskjell i fra det jeg er vant med i fra Norge dette. Det er også flere mindre Buddhistiske dager som da kun det offentlige holder stengt på, men resten av landet går da som normalt.

Flere kongelige helligdager