Store valuta forskjeller gjennom tidene

Børsen i Oslo stiger jevnt nesten hver eneste dag, men den norske kronen forblir svak regnet mot mange valutaer rundt omkring i verden.

For min private del så er det mot den Thailandske valutaen som jeg har mest interesse av, da jeg oppholder meg for det meste i Thailand nå om dagen. Og så svak som den norske kronen er mot Baht er det så langt jeg kan huske over 20 år siden kronen var like svak mot den thailandske valutaen som den er i dag. Jeg skal gjøre et «dykk» inn i historiske kurser og se hva jeg finner ut av.

25 år

Jeg har tatt en rask kikke på noen historiske kurser og finner at det er ganske nøyaktig 25 år siden disse to omtalte valutaene stod omtrent likt med hva de gjør i dag. Dagens situasjon er at man må betale cirka 27 kroner for 100 thailandske baht. Og situasjonen var altså omtrent den samme i 1994 som det den er i dag. Men kursene har store variasjoner ut i fra hvor den er i dag. Både til det bedre og til det verre for de nordmenn som besøker Thailand. De svakeste kursene jeg fant i mitt «dykk» i historiske kursen var fra 1984. Da måtte man betale i overkant av 36 kroner for 100 baht. Hadde de kursene vært i dag så hadde nok Thailand mistet mange av sine turister. Ikke bare norske turister, men jeg antar at også andre valutaer var svakere i den samme perioden. Men dette har jo snudd og den thailandske bahten har vært MYE svakere i mange år enn hva den er i dag.

Store variasjoner

Den svakeste kursen for nordmenn jeg finner er helt tilbake fra 1984 som jeg nevnte over her. Mens den aller beste kursen – altså da man fikk flest baht for kronene var nok i perioden i startet av 1998. Da fikk man en periode over 7 baht for den norske kronen. Mot dagens kurs som er nesten halvert så blir dette meget store variasjoner.

Det har selvfølgelig vært flere svingninger opp gjennom årene. Her kommer noen av toppene og bunnene:

1984 – krone på sitt svakeste mot thaibaht de siste 35 årene.

1997 – I juli dette året betalt vi cirka 30 kroner for 100 thai baht

1998 – I begynnelsen av dette året er det vel den sterkeste tiden for kronen jeg finner – da betalte vi på det beste kun 13,5 kroner for 100 Thb. Dette gir da over 7 baht for hvert kronestykke. Tviler sterkt på at vi noen gang får se slike kurser igjen. Men den som lever får se!

2003 – Altså cirka fem år etter den beste tiden betaler vi fortsatt kun cirka 16 kroner for 100 Thb.

2004 – I november dette året lå kursene på cirka 15,5 kroner for 100 Thb.

2014 – I oktober dette året sa vi (foreløpig håper jeg) farvel til kurser som ga oss 5 baht for hver krone. 2018 – enda verre i august dette året -da så vi fire tallet for foreløpig siste gang. Altså dagens kurser ligger en god bit under 4 kroner. Dagens notering når denne artikkelen skrives er på 3,702. La oss håpe på bedre dager resten av 2019!

25 år