Tradisjoner i Desember

Da er de to store helgedagene forbi og vi er på vei inn i normale forhold igjen. Kaos synes jeg er det rette navnet på alt som skjer og skal skje og MÅ skje de dagene sist i desember. Jeg er ingen forkjemper for hverken jul eller nyttårs feiring. Greit med en familie sammenkomst for å feire en tradisjon, men det burde ikke være nødvendig med forberedelser til de få timene den ene dagen i flere måneder. Enkelte er jo helt paniske dersom de ikke får gjort sine forberedelser allerede uker før selv dagen!

Julehelgen

Julehelgen er tre dager fra 24. til 26. desember. Men det virker som om noen tror at den starter når vi trår inn i desember. Men det er ikke bare de som er «fanatiske» som begynner tidlig. Det er faktisk steder i verden hvor det er helt normalt med forskjellige saker og tradisjoner tidlig i desember.

Den som er mest kjent for oss må jo være adventstiden selvfølgelig. Den starter jo slik at det skal være fire søndag før selve juleaften. Det kan gjøre at første søndag i advent faktisk kan komme et godt stykke inn i November.

Neste runde er det Lucia dagen som også feires på veldig mange steder i Norge. Denne tradisjonen er vel enda større i Sverige, en Norge markerer og denne dagen.

Utover de to dagene er det «heldigvis» ikke flere dager å feire før selve juleaften her i Norge. Bortsett fra de som synes hver dag er en fest og at det skal skje noe hver eneste dag omtrent da – men det er fanatisk og ikke tradisjoner. Men jo nærmere vi kommer selv Juleaften, jo flere og flere private feiringer skjer det. Mange har som tradisjon at juletreet skal pyntes sammen med venner og med god mat og drikke. Dette kan skje alt fra siste helgen før juleaften og helt inn til lille juleaften.

Så er det juleaften med alle sine forskjellige tradisjoner rundt omkring i de 1000 hjem. Det skal jeg ikke gå noe mer inn i dybden på her for da blir det en meget lang artikkel. Men både Juleaften og alle de neste dagene er det utrolig mange private tradisjoner som skal følges med julemiddager, julefrokoster, julelunsjer og så videre.

Nyttårshelgen

Denne helgen er vel feste helgen fremfor noen i Norge. Da er det ut til venner og kjente å spise, drikke og ha hyggelige samvær. Og selvfølgelig skal de fyres opp raketter ved midnatt. For mange er dette nesten høydepunktet i året og de bruker tusenvis av kroner på å handle fyrverkerier.

Det er jo ganske enkelt å forstå hvor big business dette er for de som selger. Det dukker jo opp slike utsalgs steder overalt i dagene før jul og i dagene mellom høytidene. Da er det om å gjøre å ha den største reklameplakaten med de mest slående ordtakene.

Kunne også ha skrevet litt om andre tradisjoner og kanskje for oss nordboere merkelige tradisjoner i andre land i verden. Men det får bli en sak senere. Nå er jeg sulten så skal gå og lage meg noen brødblingser. Ha en fin dag!